Slavų virtuvė įvairiomis nuorodomis į europiečius iš praeities turi daug teigiamų atsiliepimų. Pavyzdžiui, seniausia slavų virtuvės apžvalga – Adomo Oleariaus komentaras.
Keliautojas nustebino pyragėliais. Adomui patiko tai, kad šį patiekalą lengva valgyti rankomis. Galite išbandyti daugybę skirtingų įdarų.
Pyragėlių išvaizda, pasak keliautojo, primena sausainių ir pašteto kryžių. Olearia rekomendavo europiečiams atkreipti dėmesį į slaviškus pyragėlius, kai jie būna Maskvoje.
Neatsisakykite šio tradicinio nuostabaus patiekalo, gaminkime pyragėlius su kopūstais.
Ingredientai:
- Kefyras – 250 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt.;
- Augalinis aliejus – 20 ml;
- Miltai – 350 g;
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis;
Užpildo ingredientai:
- Augalinis aliejus – 20 ml;
- Svogūnai – 1 vnt.;
- Kopūstai – ½ šakutės;
- Druska – žiupsnelis;
- Pomidorų pasta – 1 valgomasis šaukštas.
Gaminimo procesas:
Dubenyje su kefyru sumaišykite druską, kiaušinį ir augalinį aliejų. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, persijoti į kefyrą, užminkyti elastingą tešlą.
Palikite tešlą po celofanu šiltoje vietoje 20 minučių. Šiuo metu svogūną supjaustykite mažais kubeliais, o kopūstą smulkiai supjaustykite.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir pakepinkite svogūną iki skaidrumo. Į svogūną suberkite kopūstą, pasūdykite ir išmaišykite.
Į įdarą įpilkite pomidorų pastos ir vėl išmaišykite ingredientus. Kopūstų įdarą troškinkite po dangčiu, kol suminkštės.
Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis, vieną iš dalių iškočiokite į stačiakampį ploną sluoksnį. Vizualiai padalinkite sluoksnį į kvadratus po 6×6 cm.
Antrą tešlos rutuliuką taip pat iškočiojame plonu sluoksniu ir uždengiame juo įdarą. Pirštais perspauskite per viršutinį sluoksnį laisvų kraštų sankirtoje, neužpildydami.
Stikline išpjaukite apvalius pyragėlius ir keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Pyragėlius sudėkite į augalinį aliejų ir kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Rezultatas yra kopūstų pyragėliai iš plonos purios tešlos ir sultingas įdaras.
Į įdarą pagal skonį galite dėti paprikos ir maltų juodųjų pipirų.