Kopūstų pyragėliai pasirodė daug anksčiau nei bulvių pyragai. Kai kurie žmonės netiki šiuo faktu. Tačiau tai tiesa. Bulvės į Europą atvežtos XV amžiuje ir ilgą laiką buvo laikomos netinkamomis maistui.
Kopūstas žmones lydi gana seniai. Todėl mokslininkai pasiūlė, kad kopūstų pyragaičiai tapo antruoju kepiniu kulinarijos pasaulyje. Pirmoje vietoje buvo mėsa.
Per šimtmečius kopūstų kepimas išliko aktualus. Kopūstai buvo prieinami daugumai gyventojų. Valstiečiai pietums, vakarienei ir pusryčiams dažnai ruošdavo kopūstų pyragus.
Šiais laikais kopūstų pyragai nėra tokie populiarūs kaip mėsos ir bulvių pyragai. Bet jei juos gaminsite teisingai, šis pyragėlių įdaras taps jūsų mėgstamiausiu.
Ingredientai:
- verdantis vanduo – 250 ml;
- šiltas vanduo – 250 ml;
- mielės – 7 g;
- cukrus – 2 šaukštai;
- druska – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 20 g;
- miltai – 700 g.
Užpildo ingredientai:
- kopūstai – 250 g;
- svogūnas – 1 vnt .;
- česnakas – skiltelės;
- morkos – vnt.;
- druska – ½ šaukštelio.
Gaminimo procesas:
Į verdantį vandenį suberkite šiek tiek miltų ir užminkykite tešlą. Miltus pasūdykite, suberkite cukrų, užpilkite šiltu vandeniu.
Į tešlą suberkite likusius miltus ir rankomis minkykite tešlą. Į tešlą supilkite mieles ir toliau minkykite bandelę.
Į tešlą pamažu suberkite likusius miltus ir suformuokite bandelę. Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir toliau minkykite elastingą ir minkštą gumulą.
Česnaką supjaustykite plonais griežinėliais, sudėkite į keptuvę su augaliniu aliejumi ir lengvai pakepinkite. Smulkiai supjaustykite svogūną, sudėkite į keptuvę ir kepkite, kol suminkštės.
Nuluptas morkas sutarkuokite, suberkite į svogūnus, pakepinkite. Smulkiai supjaustykite kopūstą, suberkite į keptuvę su apkeptomis daržovėmis, įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite.
Kepkite kopūstą su daržovėmis 5-7 minutes ant vidutinės ugnies.
Po to užminkykite tešlą, kuri ruošiant įdarą turi pakilti.
Tešlą padalinkite į 16 lygių dalių ir suformuokite rutuliukus.
Kolobokus rankomis iškočiokite į plonus paplotėlius. Kopūstų įdarą dedame į paplotėlius, susukame į vyniotinį, o galus užlenkiame į vidų.
Atsargiai užsandarinkite tešlos kraštus. Keptuvėje su augaliniu aliejumi apkepkite pyragėlius iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Rezultatas – minkšti pyragėliai iš plonos tešlos ir sultingas įdaras.
Jūs tikrai turėtumėte pabandyti šiuos pyragus gaminti namuose.