Vištiena yra viena populiariausių mėsos rūšių mūsų šalyje. Tai nestebina, nes vištiena yra ne tik skani ir greitai paruošiama, bet ir pasižymi nauda sveikatai. Sparneliai – tai dalis, kurią galima lengvai pritaikyti įvairiems receptams. Jie puikiai tinka kepti ant grotelių, orkaitėje ar paniruoti ir kepti aliejuje. Be to, vištienos sparneliai – ekonomiškas pasirinkimas, leidžiantis pagaminti gardų patiekalą visai šeimai.
Dar vienas vištienos privalumas – universalumas. Visos paukščio dalys gali būti panaudojamos maisto ruošimui. Pavyzdžiui, iš skeleto galima išvirti kvapnų sultinį, krūtinėlė tinka sultingiems kepsniams, o apatiniai ketvirčiai – troškiniams. Sparneliai, dėl savo traškumo ir sultingumo, idealiai tinka užkandžiams arba pagrindiniam patiekalui.
Aštrių traškių sparnelių gaminimo paslaptys
Pagrindinis elementas, suteikiantis sparneliams skonį, yra marinavimas. Šis procesas ne tik pagerina skonį, bet ir užtikrina, kad mėsa išliks minkšta ir sultinga. Marinavimo metu skoniai įsigeria į mėsą, o kepimo laikas tampa trumpesnis.
Ingredientai (4 porcijoms):
- Vištienos sparneliai – 1 kg
- Medus – 6 šaukštai
- Pomidorų tyrė – 4 šaukštai
- Malta paprika – 1 arbatinis šaukštelis
- Druska – pagal skonį
- Kepimo milteliai – 2 arbatiniai šaukšteliai
- Acto esencija – 1 valgomasis šaukštas
- Sojų padažas – 2 šaukštai
Gaminimo procesas
Sparnelių paruošimas:
Pradėkite nuo sparnelių nuvalymo. Jei norite, pašalinkite sparnelių antgalius, kuriuose mažai mėsos. Be to, galite perpjauti sparnelius per sąnarį į dvi dalis – taip jie bus lengviau paruošiami ir patogesni valgyti.
Marinato ruošimas:
Medų pašildykite vandens vonelėje, kol jis taps skystas ir lengvai maišomas su kitais ingredientais.
Dubenyje sumaišykite medų, pomidorų tyrę, sojų padažą, acto esenciją, kepimo miltelius, maltą papriką ir druską.
Paruoštą marinatą supilkite ant sparnelių ir gerai išmaišykite, kad visi sparneliai būtų tolygiai padengti. Palikite marinuotis bent 1 valandą šaldytuve.
Kepimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220°C.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, kad sparneliai nepriliptų.
- Išdėliokite sparnelius ant skardos taip, kad jie nesiliestų vienas su kitu – tai užtikrins tolygų kepimą.
- Kepkite apie 20 minučių. Po 10 minučių apverskite sparnelius, kad abi pusės gražiai apskrustų.
Garnyrai ir pateikimo idėjos
Šiuos aštrius sparnelius galite derinti su įvairiais garnyrais. Jie puikiai tinka su:
- Bulvių koše arba saldžiųjų bulvių tyrele;
- Traškiomis bulvytėmis ar keptomis daržovėmis;
- Kuskusu arba soromis;
- Šviežiomis daržovėmis ar salotomis.
Jei norite dar įdomesnio skonio, patiekite sparnelius su naminiu padažu, pagamintu iš jogurto, česnako ir krapų.
Skanių pietų paslaptis
Traškūs, aštrūs ir kvapnūs vištienos sparneliai su auksine plutele – tai patiekalas, kuris džiugins visą šeimą. Lengvai paruošiami, nebrangūs ir be galo gardūs sparneliai yra puikus pasirinkimas tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Jei ieškote patiekalo, kuris patiktų ir vaikams, ir suaugusiems, šis receptas taps jūsų virtuvės favoritu.
Gero apetito!