Su bulvėmis esame susipažinę nuo labai ankstyvo amžiaus. Neįmanoma net iš anksto nuspėti pirmosios šiuolaikinio žmogaus pažinties su šia legendine daržove. Tačiau tokia didelė meilė bulvėms atėjo palyginti neseniai. Keista, bet teisingai šią daržovę pradėta vartoti tik XVIII a.
Prieš tai buvo daug apsinuodijimo bulvėmis atvejų. Taip atsitiko dėl to, kad valstiečiai ir ūkininkai nebuvo tinkamai informuoti, kaip tinkamai valgyti egzotišką daržovę. Iš pradžių buvo valgomi stiebai ir žiedai. Tai sukėlė sunkų apsinuodijimą, nes bulvių žiedai yra pavojingi ir nuodingi.
Šiais laikais mes nutolome nuo tokios stiprios dezinformacijos apie bulves. Švęskime tai paruošdami skanią vakarienę iš bulvių ir maltos mėsos.
Ingredientai:
- bulvės – 500 g;
- sūris – 100 g;
- malta mėsa – 500 g;
- vanduo – 3 šaukštai;
- svogūnai – 3 vnt.;
- grietinės – šaukštai;
- druska – ½ šaukštelio.
Gaminimo procesas:
Bulves nulupkite ir supjaustykite mažais griežinėliais. Svogūnus gana smulkiai supjaustykite ir kubelius integruokite į faršą. Mėsą pasūdykite ir gerai sumaišykite su svogūnu.
Kepimo indą sutepkite augaliniu aliejumi, išklokite apatinį sluoksnį iš pusės bendro bulvių plokščių skaičiaus. Bulvių sluoksnį uždenkite malta mėsa ir tolygiai paskirstykite ant paviršiaus.
Antrąją lėkščių pusę dėkite ant mėsos sluoksnio. Tada į atskirą dubenį įpilkite vandens į grietinę ir išmaišykite. Bulvių sluoksnio viršų užpilkite skysta grietine.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite indą 40 minučių. Šiuo metu sūrį sumalkite ant didelių trintuvės dantų. Iškepus troškintuvą, paviršių pabarstykite sūriu.
Sūrio kepurėlę kepkite orkaitėje apie 7-10 minučių.
Ši vakarienė patiks visai jūsų šeimai. Privalumas tas, kad bulvių užkepėlė su mėsa paruošiama labai greitai ir negailint pastangų.