Požiūris į grikius daugelyje šalių yra labai vidutiniškas. Europoje ir Amerikoje šį produktą galima rasti tik nedidelėse, mūsų šalies virtuvei orientuotose parduotuvėse.
Azijoje nėra grikių, jų nerasite net specialiose parduotuvėse. Tikriausiai taip yra dėl to, kad japonai ir kinai mieliau valgo ryžius, o ne grikius.
Daugelis užsieniečių, apsilankiusių mūsų valstybėje, stebisi, kad turime tokį produktą kaip grikiai. Vokietijoje ir Prancūzijoje juo daugiausia šeria tik paukščiai.
Užsienyje nepateisinamai pamirštas šių javų potencialas. Iš grikių galite paruošti daug skanių patiekalų, pavyzdžiui, kotletų.
Ingredientai:
- grikiai – 300 g;
- džiūvėsėliai – 2 šaukštai;
- vanduo – 500 ml;
- česnakai – 2 skiltelės;
- kiaušiniai – 3 vnt .;
- paprika – šaukštelis;
- svogūnai – vnt.;
- malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
- morkos – vnt.;
- sviestas – 2 šaukštai;
- augalinis aliejus – 4 šaukštai;
- druska – šaukštelis.
Gaminimo procesas:
Grikius išvirti verdančiame vandenyje su druska, kol suminkštės. Į karštus dribsnius įdėkite gabalėlį sviesto ir ištirpinkite grikiuose.
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite augaliniame aliejuje iki šiek tiek auksinės rudos spalvos. Morkas sumalkite ir suberkite į svogūnus. Daržoves pakepinkite su paprika ir maltais juodaisiais pipirais.
Į grikius įmuškite porą kiaušinių ir panardinamuoju trintuvu sutrinkite javus į vienalytę masę. Į masę įmuškite keptas daržoves, tarkuotas česnako skilteles ir kitą kiaušinį.
Sumaišykite ingredientus kartu su grikių koše.
Sušlapiname rankas vandenyje, iš mišinio formuojame kotletus ir iš abiejų pusių pamerkiame į džiūvėsėlius.
Dideliame kiekyje aliejaus keptuvėje apkepkite kotletus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Šie kotletai puikiai pakeis mėsos patiekalą.
Juos galima patiekti su bulvių koše arba salotomis.