Bulvės tapo tokiu populiariu produktu, kad sunku įsivaizduoti, kaip galima gyventi be šios daržovės. Tačiau iki XVIII amžiaus bulvės pas mus nebuvo žinomos. Vietoj bulvių naudojome ropes.
Petras Didysis į šalį atvežė daug naujų daržovių ir vaisių. Iš pradžių žmonės neatpažino bulvių kaip kažko valgomo. Didikai manė, kad bulvių žiedai yra gražūs. Todėl daugelis soduose sodino bulves ir grožėjosi baltais žiedais.
Tik po beveik 100 metų jie pradėjo naudoti bulves pagal paskirtį. Valstiečiai ypač mėgo bulvių pyragus.
Vis dar populiarūs sotūs bulvių pyragai.
Ingredientai:
- kefyras – 250 ml;
- krapai – 40 g;
- druska – šaukštelis;
- svogūnai – vnt.;
- cukrus – a.š;
- virtos bulvės – 400 g;
- kiaušinis – vnt.;
- kepimo milteliai – šaukštelis;
- miltai – 400 g;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
Gaminimo procesas:
Į dubenį su kefyru įmuškite kiaušinį, suberkite druską, cukrų ir išplakite šluotele. Į mišinį supilkite augalinį aliejų, persijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą, supakuokite į celofaną ir padėkite į šiltą vietą 15 minučių.
Šiuo metu svogūną supjaustykite mažais griežinėliais ir pakepinkite keptuvėje iki auksinės rudos spalvos. Bulves pasukite į tyrę, sumaišykite su pakepintais svogūnais ir smulkintais krapais. Nepamirškite įdaro pasūdyti pagal skonį.
Padalinkite tešlą į maždaug 14 dalių ir suformuokite nedidelius rutuliukus. Kiekvieną bandelę kočėlu susukite į ploną pyragą.
Į kiekvieną paplotį dėkite įdarą ir į tešlą įdėkite tyrę, geriausia trikampio formos.
Mes turime kepti pyragus keptuvėje su karštu augaliniu aliejumi. Ant vidutinės ugnies kepkite pyragus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Paprastu būdu galite gauti daug pyragų.
Ši kefyro tešla tinka ne tik bulvių įdarui, bet ir mėsos, grybų, kiaušinių įdarui.