Tradiciškai mūsų šalies virtuvėje pyragai reiškė kažką iškilmingo, kartu jaukaus ir pažįstamo. Šio tipo miltinis gaminys buvo kepamas svečių atvykimui. Buvo tikima, kad susitikti su žmonėmis be pyrago nėra svetinga.
Senovėje pyragas pakeisdavo sočius pietus ar vakarienę. Šį patiekalą šeimininkės ruošė taip, kad galėtų pamaitinti didžiulę šeimą.
Šiais laikais polinkis kepti pyragus pastebimai sumažėjo. Šis reiškinys atsiranda dėl to, kad valgymui galima gaminti daugybę kitų patiekalų. Pyragai dabar yra kažkas panašaus į arbatą po vakarienės.
Kad neišduotume tradicijų, išsikepkime skanų kopūstų pyragą.
Ingredientai:
- pienas – 220 ml;
- vištienos kiaušiniai – 3 vnt .;
- sausos mielės – 5 g;
- česnakas – skiltelė;
- cukrus – 30 g;
- druska – 1,5 šaukštelio;
- miltai – 300 g;
- sviestas – 100 g;
- kopūstai – 500 g.
Gaminimo procesas:
Kietai išvirkite porą kiaušinių ir atvėsinkite.
170 ml pieno šiek tiek pašildykite, kad būtų šiek tiek aukštesnė nei kambario temperatūra. Į pieną supilkite mieles ir 20 gramų granuliuoto cukraus.
Taip pat į pieną reikia įberti 2 šaukštus miltų, sumaišyti ingredientus ir toliau aktyvinti mieles. Per 20 minučių mielės turi duoti norimą tešlos rezultatą.
Į dubenį sumuškite kiaušinį su 40 gramų šilto sviesto ir sumaišykite ingredientus. Tešlą sumaišykite su kiaušinių mišiniu, dalimis išsijokite miltus.
Kai pradedame sijoti antrąją miltų dalį, įberiame pusę šaukštelio druskos. Tešlą rankomis išminkykite į minkštą, nelipnią tešlą ir suformuokite bandelę.
Smulkiai supjaustykite kopūstą. Likusį sviestą, cukrų ir druską sudėkite į keptuvę ir ištirpinkite ingredientus. Kopūstą troškinkite ant vidutinės ugnies 5 minutes.
Per spaudą permeskite česnako skiltelę ir perkelkite į kopūstą. Į keptuvę su įdaru supilkite pieną ir toliau troškinkite kopūstą po dangčiu 7 minutes. Šiuo metu pagal skonį galite pridėti mėgstamų prieskonių.
Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Ištroškinus į kopūstą įmušame kiaušinius ir paliekame įdarą atvėsti.
Tešlą padalinkite į dvi dalis – didesnę (70% viso kiekio) ir mažesnę. Didesnę dalį iškočiojame į sluoksnį pagal formos dydį, atsižvelgdami į šonus.
Į kepimo indą dedame tešlos sluoksnį ir užpildome įdaru. Iškočiokite mažesnį sluoksnį ir juo uždenkite kopūstą. Užsandariname kraštus, sujungiame didelį ir mažą sluoksnius.
Pyrago viršaus viduryje padarykite duobutę, kad kepant išeitų oro perteklius. Palikite produktą šiltoje vietoje dar pusvalandį.
Iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje pyragą kepkite 45 minutes.
Prieš dėdami pyragą į orkaitę, aptepkite jį žaliu kiaušiniu.
Į įdarą galite įdėti ir morkų, nors ir be šito gausite nuostabų patiekalą.