Žele pyragaičiai dažniausiai vadinami tinginių kepiniais. Faktas yra tas, kad želė pyrago nereikia ruošti etapais, minkant tešlą ir eksperimentuojant su įdarais.
Iki XX amžiaus virti pyragėlius su želė buvo gėda, nes kepimas buvo svarbi kultūrinė visuomenės dalis. Namų šeimininkės įdeda savo sielą gamindamos pyragus. Neretai pyragėliai būdavo minkomi, paruošiamas įdaras ir kepamas 5-6 valandas.
Šiais laikais ilgo gaminimo laiko sąvoka nunyko į antrą planą. Todėl norime pademonstruoti paprasto želė pyrago receptą.
Ingredientai:
- kefyras – 200 ml;
- sviestas – 50 g;
- grietinė – 150 g;
- sūris – 100 g;
- kiaušiniai – 3 vnt .;
- druska – ½ šaukštelio;
- miltai – 170 g;
- kepimo milteliai – šaukštelis.
Užpildo ingredientai:
- virti kiaušiniai – 5 vnt .;
- druska – ⅓ šaukštelis;
- žalieji svogūnai – 100 g.
Gaminimo procesas:
Norėdami paruošti įdarą, kiaušinius reikia supjaustyti mažais kubeliais, o žalius svogūnus susmulkinti. Dubenyje sumaišykite žalius svogūnus ir kiaušinius, įberkite druskos.
Norint pagaminti tešlą, viename inde reikia sumaišyti kefyrą, grietinę ir kiaušinius. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, persijoti į grietinės ir kefyro mišinį.
Į tešlą įberkite druskos ir minkykite iki vientisos masės. Sūrį smulkiai sutarkuokite, suberkite į tešlą, išmaišykite.
Tešlą reikia sumaišyti su minkštu sviestu, šiek tiek sudėti į kepimo indą (20 cm skersmens). Išlyginkite tešlą ant paviršiaus, uždėkite įdaro sluoksnį.
Antrąją tešlos dalį dėkite ant įdaro. Pyragą reikia kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 40-45 minutes.
Rezultatas – paprastas pyragas, kurį galima pagaminti per valandą, atsižvelgiant į kepimo laiką. Vietoj kiaušinių ir svogūnų įdaro dažnai naudojamas keptas faršas.