Ar kada susimąstėte, kodėl virtuvės kempinės būna skirtingų spalvų? Jei ne, tikriausiai visą šį laiką neteisingai išplovėte indus! Pasirodo, kempinės spalva – ne tik dizaino sprendimas, o naudingas žymeklis, nurodantis, kam ji skirta. Tačiau dauguma žmonių apie tai net nesusimąsto rinkdamiesi kempinę pagal dydį ar putų minkštumą. Bet veltui! Pasakysiu kokią kempinę rinktis, kad indai blizgėtų ir nenukentėtų danga.
🟢 Žalia
Žalios kempinės yra kiečiausios ir tankiausios, todėl jos puikiai tinka pašalinti įsisenėjusius riebalus ir pridegusius maisto likučius. Jie lengvai pašalina net sunkiausias dėmes, tačiau yra įspėjimas: nenaudokite jų tefloninėms keptuvėms, emaliuotiems puodams ir stikliniams indams – įbrėžimai garantuoti! Taigi, žalią kempinę galime saugiai naudoti kovai su anglies nuosėdomis, tačiau saugokite ją nuo gležnų paviršių.
🠠Raudona arba oranžinė
Raudonos spalvos yra aukso vidurys. Jie nėra tokie kieti kaip žali, bet yra pakankamai tankūs, kad galėtų susidoroti su pridžiūvusiais maisto likučiais. Jei turite puodą su kepta koše ar lėkštę su džiovintomis bulvėmis, ši kempinė padės. Be to, juo galima plauti emaliuotus indus, nepaliekant jokių pažeidimų.
🔵 Mėlyna
Jei bijote subraižyti mėgstamus stiklinius ar porcelianinius puodelius, mėlynos kempinės yra geriausias jūsų pasirinkimas. Jos daug minkštesnės nei žalios ir raudonos, todėl nepalieka žymių ant stiklo. Vienintelis „bet“ yra tas, kad mėlynos kempinės netinka rimtoms dėmėms. Jei lėkštėje kažkas per daug išdžiūvo, ši kempinė negalės su tuo susidoroti.
🟡 Geltona
Geltonos kempinės – švelniausi ir švelniausi pagalbininkai virtuvėje. Juos verta naudoti, jei reikia plauti krištolą, stiklines ar kitus gležnus stiklinius indus. Jie nesibraižo net esant stipriai trintis, tačiau tuo pačiu puikiai pašalina nešvarumus. Jei norite, kad jūsų akiniai blizgėtų kaip nauji, pasiimkite geltoną kempinę!
Tiesą sakant, spalva svarbi ne visai kempinei, o jos kietam, abrazyviniam sluoksniui. Būtent ši šiurkšti dalis yra atsakinga už sudėtingų teršalų pašalinimą. Gamintojai gamina jį iš stambaus pluošto, vadinamo Scotch Brite, ir klijuoja prie putplasčio.
Kai kitą kartą plausite indus, atkreipkite dėmesį į kempinės spalvą. Juk žinant šią paprastą paslaptį galima ne tik prailginti puodų ir lėkščių tarnavimo laiką, bet ir efektyvinti valymo procesą. Dabar tikrai nebedarysite tų pačių klaidų!