Home » Patarimai » Mažiau saulės, mažiau vitamino D: ką valgyti ir gerti, kad išvengtumėte trūkumo

Mažiau saulės, mažiau vitamino D: ką valgyti ir gerti, kad išvengtumėte trūkumo

by admin

Laimei, šiuos gėrimus ir maisto produktus lengva įtraukti į savo kasdienę mitybą! Vitamino D trūkumas yra labai dažnas reiškinys visame pasaulyje. Apytiksliai 1 milijardas žmonių, tai yra apie 13 procentų pasaulio gyventojų, turi neoptimalų šio svarbaus vitamino kiekį organizme. Bet kaip užtikrinti, kad jo nepritrūktų?

Nuo 50 iki 90 procentų vitamino D pasisavinama iš saulės spindulių per odą. Todėl žmonės, kurie daug laiko praleidžia uždarose patalpose arba gyvena vietovėse, kur saulės šviesos yra mažiau, dažnai susiduria su šio vitamino trūkumu. Be to, šaltaisiais ir tamsiaisiais mėnesiais natūraliai sumažėja galimybė gauti pakankamai saulės šviesos, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į vitamino D šaltinius maiste.

Maisto produktai ir gėrimai, kuriuose gausu vitamino D:

Riebi žuvis – viena iš geriausių natūralių vitamino D šaltinių. Jei dar nesate bandę upėtakio, verta žinoti, kad ši žuvis yra palyginti nedidelė, todėl jos filė yra plona ir greitai iškepa. Be to, puikus pasirinkimas yra ir lašiša, kuri ne tik praturtins organizmą vitaminu D, bet ir suteiks organizmui naudingų omega-3 riebalų rūgščių.

Karvės pienas – natūraliai neturi daug vitamino D, tačiau dažnai būna praturtintas šiuo vitaminu, taip pat ir vitaminu A. Be to, piene gausu kalcio, fosforo, kalio ir B grupės vitaminų, kurie svarbūs organizmo sveikatai.

Konservuota lašiša – jei šviežia lašiša atrodo per brangi, konservuota gali būti puikus pasirinkimas. Ji turi daug tų pačių maistinių medžiagų, be to, yra lengvai prieinama ir ilgiau išsilaiko.

Apelsinų sultys – kai kurios šalys nusprendė kovoti su vitamino D trūkumu, praturtindamos įprastą maistą. Pavyzdžiui, kai kurios apelsinų sultys yra papildomos vitaminu D, todėl jos gali būti lengvas ir skanus būdas padidinti šio vitamino kiekį organizme.

Jautienos kepenys – itin maistingas gyvūninės kilmės produktas, kuriame yra ne tik vitamino D, bet ir geležies, vitamino A bei kitų svarbių maistinių medžiagų. 100 gramų jautienos kepenų gali suteikti apie 5 procentus rekomenduojamos paros vitamino D normos.

Kiaušinių tryniai – skanūs ir maistingi, jie taip pat yra geras vitamino D šaltinis. Viename kiaušinio trynyje yra apie 44 TV (tarptautiniai vienetai) vitamino D, kas sudaro apie 6 procentus rekomenduojamos dienos normos.

Menkių kepenų aliejus – vienas iš pačių turtingiausių vitamino D šaltinių. Vienas valgomasis šaukštas šio aliejaus turi apie 1360 TV vitamino D, tai sudaro net 170 procentų rekomenduojamos dienos normos. Jei šio produkto skonis nėra jums priimtinas, galima rinktis kapsules.

Kodėl svarbu gauti pakankamai vitamino D?

Vitamino D trūkumas gali turėti rimtų pasekmių sveikatai, įskaitant silpnus kaulus, padidėjusią osteoporozės riziką, sumažėjusį imunitetą bei energijos stoką. Todėl labai svarbu reguliariai įtraukti šiuos produktus į savo mitybą ir, esant poreikiui, pasikonsultuoti su gydytoju dėl galimo papildų vartojimo.

REKLAMA

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas