Home » Receptai » Kopūstai skanesni už mėsą. Jau trečią dieną juos gaminu ir niekada nepabosta: ačiū močiutei už receptą

Kopūstai skanesni už mėsą. Jau trečią dieną juos gaminu ir niekada nepabosta: ačiū močiutei už receptą

by Aurelijus A

Rytų Europos virtuvė garsėja savo paprastumu, šiltu skoniu ir natūraliais ingredientais. Vienas iš geriausiai žinomų patiekalų, atspindinčių šias vertybes, yra draniki – bulviniai blynai, populiarūs Baltarusijoje, Lenkijoje, Lietuvoje ir kituose kaimyniniuose kraštuose. Nors klasikinis variantas gaminamas iš bulvių, šiandien kulinarai vis dažniau eksperimentuoja su kitomis daržovėmis – kopūstais, ropėmis ar net cukinijomis.

Tokie patiekalai atspindi šiuolaikinę tendenciją: derinti tradiciją su sveikesniais ingredientais, neatsisakant skonio ir maisto kultūros dvasios.

Trumpa istorija: iš kur atkeliavo draniki?

Dranikų istorija siekia kelis šimtmečius. Manoma, kad šis patiekalas kilo iš Lenkijos ir Vokietijos regionų, kur bulvės, atvežtos iš Pietų Amerikos, greitai tapo pagrindiniu maisto produktu. Vėliau šis receptas išplito į Baltarusiją, Ukrainą ir Lietuvą, kur kiekvienas regionas jam suteikė savitą bruožą.

Baltarusijoje draniki tapo tikru nacionaliniu patiekalu – juos galima rasti beveik kiekviename restorane ar namuose. Lietuvoje ir Lenkijoje šis patiekalas taip pat labai mėgstamas, nors dažnai vadinamas tiesiog bulviniais blynais.

Draniki buvo laikomi kasdieniu, tačiau labai sočiu maistu. Jie puikiai tiko šaltuoju metų laiku, kai reikėjo energijos ir šilto, maistingo patiekalo.

Kopūstų blynai – naujas žvilgsnis į seną tradiciją

Šiandien daugelis ieško lengvesnių, mažiau krakmolingų patiekalų alternatyvų. Todėl atsirado daugybė dranikų variacijų, kuriose bulves keičia kitomis daržovėmis. Viena iš populiariausių – kopūstų blynai.

Kuo jie ypatingi? Visų pirma, kopūstai suteikia patiekalui švelnų, lengvą skonį ir traškią tekstūrą. Be to, jie pasižymi dideliu kiekiu skaidulų, vitaminų C ir K, taip pat antioksidantais, kurie naudingi virškinimui ir imuninės sistemos stiprinimui.

Kopūstų blynai puikiai tinka tiems, kurie nori sumažinti krakmolo kiekį racione, bet neprarasti sotumo jausmo. Jie lengvi, bet maistingi, todėl tinka tiek pietums, tiek vakarienei.

Kuo skiriasi bulviniai ir kopūstų blynai?

Skonis ir tekstūra
Bulviniai blynai turi intensyvesnį, šiek tiek salstelėjusį skonį, o kopūstų versija yra švelnesnė, gaivesnė. Kopūstai suteikia malonų traškumą ir lengvumo pojūtį.

Maistinė vertė
Kopūstų blynai turi mažiau angliavandenių, nes juose beveik nėra krakmolo. Jie taip pat pasižymi didesniu kiekiu vitaminų ir skaidulų. Tai puikus pasirinkimas žmonėms, siekiantiems sveikesnės mitybos.

Aromatas ir spalva
Dėl prieskonių – ciberžolės, paprikos ar kalendros – kopūstų blynai tampa kvapnūs ir įgauna gražų auksinį atspalvį. Jie atrodo patraukliai tiek ant kasdienio stalo, tiek per šventes.

Kopūstų blynų receptas žingsnis po žingsnio

Ingredientai:

  • Kopūstai – 650 g
  • Druska – ½ arbatinio šaukštelio
  • Actas (6%) – 1 valgomasis šaukštas
  • Verdantis vanduo – tiek, kad apsemtų kopūstus
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Česnakas – 1 skiltelė
  • Kiaušiniai – 3 vnt.
  • Malti juodieji pipirai – žiupsnelis
  • Kalendra, ciberžolė, paprika – po žiupsnelį
  • Grietinė – 1 valgomasis šaukštas
  • Miltai – apie 4 šaukštus
  • Augalinis aliejus – kepimui

Paruošimas:

Paruoškite kopūstus.
Smulkiai supjaustykite kopūstą ir sudėkite į puodą. Įberkite druskos, įpilkite acto ir užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite, uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 5 minutes, kol kopūstai šiek tiek suminkštės.

Paruoškite svogūnus ir česnakus.
Svogūną susmulkinkite, česnaką sutarkuokite smulkia tarka. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir pakepinkite abu ingredientus iki švelnaus auksinio atspalvio.

Sujunkite visus komponentus.
Nusunkite skystį nuo kopūstų ir leiskite jiems šiek tiek atvėsti. Į dubenį sudėkite kopūstus, pakepintus svogūnus, kiaušinius, prieskonius ir grietinę. Pamažu berkite miltus, kol gausite vientisą masę.

Kepimas.
Įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus. Šaukštu dėkite tešlos porcijas ir lengvai paspauskite, kad suformuotumėte blynelius. Kepkite po 4–5 minutes iš kiekvienos pusės, kol blyneliai įgaus gražų auksinį atspalvį.

Patiekimas.
Kopūstų blynai puikiai dera su grietine, graikišku jogurtu arba šviežiomis žolelėmis. Juos galima tiekti tiek karštus, tiek šaltus.

Naudingi patarimai, kad kopūstų blynai pavyktų tobulai

Kopūstai – rinkitės jaunus arba vidutinio kietumo, nes jie lengviau suminkštėja ir turi švelnesnį skonį.

Prieskoniai – eksperimentuokite: vietoj kalendros galite naudoti krapus, raudonėlį ar čiobrelius. Jie suteiks kitokią aromato natą.

Grietinė ar jogurtas – suteikia tešlai purumo ir padeda išlaikyti drėgmę.

Kepimas – naudokite nelipnią keptuvę arba kepkite ant kepimo popieriaus orkaitėje, jei norite mažiau riebalų.

Vegetariškas variantas – jei vengiate kiaušinių, juos galite pakeisti maltomis linų sėmenimis (1 šaukštas linų + 3 šaukštai vandens = 1 kiaušinis).

Kopūstų blynų maistinė nauda

Kopūstai – vienas vertingiausių šaltojo sezono daržovių. Jie yra puikus vitaminų C, K, B6 šaltinis, taip pat turi daug skaidulų ir mažai kalorijų.
Be to, kopūstuose esantys antioksidantai padeda stiprinti imunitetą, o natūralūs fermentai palaiko sveiką virškinimo sistemą.

Kopūstų blynai yra lengvesnė alternatyva bulviniams, todėl puikiai tinka tiems, kurie nori sveikesnio pasirinkimo neatsisakydami tradicinio skonio.

Idėjos, kaip patiekti kopūstų blynus

Su grietine ir krapais – klasikinis variantas, kuris niekada nepabosta.

Su pomidorų ar česnakiniu padažu – suteikia gaivumo ir pikantiškumo.

Su sūriu ar varške – jei norite sotesnio patiekalo, pabandykite ant viršaus uždėti šiek tiek sūrio.

Kaip garnyrą – kopūstų blynai puikiai dera su kepta vištiena, žuvimi ar daržovių troškiniu.

Šis patiekalas universalus – jį galite tiekti tiek kaip pagrindinį, tiek kaip užkandį.

Apibendrinimas: paprastas, sveikas ir skanus atradimas

Kopūstų blynai – puikus pavyzdys, kaip iš paprastų ingredientų galima sukurti gardų ir sveiką patiekalą. Jie įrodo, kad tradicinis maistas gali būti atnaujintas neprarandant savo esmės.

Nors klasikiniai draniki vis dar išlieka daugelio mėgstami, kopūstų versija tampa vis populiaresnė. Tai puiki galimybė paįvairinti kasdienį racioną, gauti daugiau daržovių ir tuo pačiu mėgautis puikiu skoniu.

Kiekvienas, kuris bent kartą pabandys šį receptą, įsitikins – kopūstų blynai gali būti ne mažiau skanūs nei bulviniai, o gal net ir geresni!

REKLAMA

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas