Home » Receptai » Visi dėl jų tiesiog nekantrauja. Skanūs ir sotūs karšti sumuštiniai: paprastas ir greitas receptas

Visi dėl jų tiesiog nekantrauja. Skanūs ir sotūs karšti sumuštiniai: paprastas ir greitas receptas

by Aurelijus A

Sumuštinis – tai vienas universaliausių patiekalų pasaulyje. Jis gali būti ir greiti pusryčiai, ir sotūs pietūs, ir užkandis iškylai. Nors šiais laikais atrodo, kad visi žinome, kas yra sumuštinis, jo istorija ir prasmė – kur kas įdomesnės nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Ištakos: nuo paprastos bandelės iki pasaulinio simbolio

Daugelis sumuštinį įsivaizduoja kaip du riekeles duonos su sūriu, dešra, pomidorais ar kitais ingredientais. Tačiau istoriškai sumuštinis buvo kur kas paprastesnis. Pirmasis jo apibrėžimas – bandelė su sviestu. Tokia forma sumuštinis buvo laikomas greitu, bet maistingu kąsneliu, tinkamu tiek pusryčiams, tiek užkandžiui.

Manoma, kad sumuštinio idėja egzistavo dar senovės civilizacijose – egiptiečiai, graikai ir romėnai maistą dažnai dėdavo tarp duonos ar paplotėlių. Vis dėlto modernus sumuštinis atsirado Europoje, o ypač išpopuliarėjo XVI–XVIII amžiuje.

Kaip sumuštinis tapo „sumuštiniu“?

Yra legenda, pasakojanti apie Ketvirtąjį Sandvičo grafą – Johną Montagu, kuris XVIII a. mėgo lošti kortomis. Nenorėdamas nutraukti žaidimo pietų pertraukai, jis paprašė padavėjo atnešti mėsos tarp dviejų duonos riekelių, kad galėtų valgyti rankomis ir nesusitepti. Šis patogus užkandis taip išpopuliarėjo, kad jo vardu pavadintas ir pats patiekalas – „sandwich“, arba lietuviškai – sumuštinis.

Tuo metu gydytojai netgi rekomendavo sumuštinius kaip sveiką maistą – tai buvo lengvai virškinamas ir greitai paruošiamas patiekalas, ypač naudingas kelionėse ar darbe.

Sumuštinių kelionė per amžius

Nuo paprastos bandelės su sviestu iki įmantrių kulinarinių kūrinių – sumuštiniai keitėsi kartu su žmonių gyvenimo būdu.

XIX amžiuje jie tapo kasdienio maisto dalimi. Pramonės revoliucijos metu, kai žmonės dirbo ilgiau ir neturėjo laiko ilgoms pietų pertraukoms, sumuštinis buvo greitas ir patogus sprendimas.

XX amžiuje sumuštiniai įgavo įvairių formų – nuo klasikinio sūrio ir kumpio iki amerikietiško „PB&J“ (žemės riešutų sviestas su uogiene) ar itališko „panini“.

Šiandien jie – neatsiejama greitojo maisto kultūros dalis, bet tuo pačiu išlieka vieta kūrybai virtuvėje.

Sumuštinis šiandien: sveikas ar ne?

Šiais laikais nuomonės apie sumuštinius skiriasi. Vieni juos laiko greitu ir nesveiku maistu, kiti – patogiu būdu sukurti subalansuotą užkandį.

Viskas priklauso nuo pasirinktų ingredientų. Jei naudojate baltą, stipriai perdirbtą duoną, daug majonezo ir riebios mėsos, sumuštinis tikrai nebus lengvas pasirinkimas. Tačiau jei pasirinksite pilno grūdo duoną, šviežias daržoves, liesą baltymų šaltinį (pvz., kalakutieną, tuną ar avinžirnius), jis gali tapti puikiu, maistingu ir sočiu patiekalu.

Įdomūs faktai apie sumuštinius

Pasaulinė sumuštinio diena švenčiama lapkričio 3-ąją.

Vidutinis žmogus Europoje per metus suvalgo apie 200–300 sumuštinių.

Didžiausias pasaulyje sumuštinis, užfiksuotas Gineso rekorde, svėrė daugiau nei 2,4 tonas!

Yra net muziejus, skirtas sumuštinio istorijai – jis įsikūręs San Diege, JAV.

Sumuštinių rūšys

Sumuštiniai gali būti šalti arba karšti, atviri arba uždari.

Šalti sumuštiniai dažniausiai gaminami iš šviežios duonos ir ingredientų, kurie nereikalauja kepimo – sūrio, daržovių, virtos mėsos.

Karšti sumuštiniai kepami orkaitėje, keptuvėje arba skrudintuve. Jie ypač populiarūs pusryčiams ir vakarienei.

Atviri sumuštiniai turi tik vieną duonos riekelę ir matomą įdarą. Tai gali būti stilingas patiekalas, kurį lengva pritaikyti įvairioms progoms.

Uždari sumuštiniai – klasikinė forma su dviem riekelėmis duonos, tarp kurių dedami įvairūs ingredientai.

Karštų sumuštinių receptas

Štai paprastas, bet labai skanus karštų sumuštinių receptas, kuris tiks tiek pusryčiams, tiek vakarui.

Ingredientai:

  • Dešra – 150 g
  • Saldžioji paprika – 1 vnt.
  • Pomidorai – 2 vnt.
  • Sūris – 150 g
  • Česnakas – 2 skiltelės
  • Majonezas – 2 šaukštai
  • Druska – ½ šaukštelio
  • Balta duona – 7 riekelės

(Pagal skonį galima pridėti raudonėlio, baziliko ar juodųjų pipirų)

Gaminimo būdas:

Paruoškite ingredientus.
Supjaustykite dešrą, nulupkite papriką, supjaustykite pomidorus.

Sukurkite įdarą.
Sumaišykite dešrą, papriką ir pomidorus dubenyje. Įdėkite majonezo ir šiek tiek druskos.

Paruoškite česnaką.
Išspauskite jį per spaudę, įmaišykite į įdarą. Tai suteiks malonų aromatą.

Sutvarkykite duoną.
Sudėkite duonos riekeles ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

Uždėkite įdarą.
Ant kiekvienos riekelės tolygiai paskirstykite paruoštą masę.

Užbaikite sūriu.
Stambia tarka sutarkuokite sūrį ir pabarstykite ant viršaus.

Kepkite.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepkite apie 15 minučių, kol sūris išsilydys ir paviršius taps auksinis.

Papildomas skonis.
Prieš kepant ar po to galite pabarstyti raudonėliais ar džiovintu baziliku – tai suteiks Viduržemio jūros aromato.

Rezultatas – karšti, sotūs ir kvapnūs sumuštiniai, kurie tinka tiek pusryčiams, tiek lengvai vakarienei.

Patarimai, kaip padaryti sumuštinius sveikesnius

Jei norite, kad šis patiekalas būtų ne tik skanus, bet ir naudingas, išbandykite keletą paprastų patarimų:

Rinkitės pilno grūdo duoną. Ji turi daugiau skaidulų, todėl sotumas išlieka ilgiau.

Naudokite mažiau majonezo. Galite jį pakeisti natūraliu jogurtu arba avokadu.

Įtraukite daržovių. Pomidorai, agurkai, salotos ar špinatai suteiks ne tik spalvų, bet ir vitaminų.

Pasirinkite liesesnius baltymų šaltinius. Vištiena, kalakutiena ar tunas – geras pasirinkimas vietoje riebios dešros.

Stebėkite sūrio kiekį. Mažiau riebus sūris ar mocarela suteiks skonį, bet neapkraus kalorijomis.

Išvada: paprastas patiekalas, turintis istoriją

Sumuštinis – tai ne tik greitas užkandis, bet ir maisto kultūros simbolis. Jis pasakoja apie mūsų įpročius, gyvenimo būdą ir kūrybiškumą virtuvėje. Nors jo šaknys siekia senus laikus, šis paprastas patiekalas vis dar išlieka mėgstamas visame pasaulyje.

Nesvarbu, ar renkatės klasikinį sumuštinį su sviestu, ar kepate karštą variantą su sūriu ir daržovėmis – svarbiausia, kad gaminimo procesas teiktų malonumą.

Kiekvienas kąsnis gali būti mažas priminimas, kad paprasti dalykai dažnai suteikia daugiausia džiaugsmo. Tad kitą kartą, kai gaminsite sumuštinį, pagalvokite ne tik apie skonį, bet ir apie istoriją, kurią laikote savo rankose.

REKLAMA

REKOMENDUOJAMI VIDEO

TAIP PAT SKAITYKITE

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas