Pažvelkite į savo šampūno buteliuką, dantų pastą ar mėgstamą žemės riešutų sviesto indelį ir greičiausiai susidursite su palmių aliejumi (nors kartais jis vadinamas kitais pavadinimais – daugiau apie tai žemiau). Atrodo, kad šio prieštaringai vertinamo aliejaus yra visur, todėl susimąstome: kas negerai su palmių aliejumi? Spoileris: sveikatos požiūriu yra privalumų ir trūkumų, ir taip, tai kenkia aplinkai.
Kas yra palmių aliejus?
Palmių aliejus yra valgomojo augalinio aliejaus rūšis, gaunama iš palmių, kurios paprastai auga atogrąžų miškuose, vaisių. Pasaulio laukinės gamtos federacijos (WWF) duomenimis, 85% pasaulio palmių aliejaus gaunama iš Indonezijos ir Malaizijos. Yra dviejų rūšių palmių aliejus: nerafinuotas palmių aliejus (gaunamas spaudžiant vaisius) ir palmių branduolių aliejus (gaunamas susmulkinus vaisių kauliukus). Palmių aliejus gali būti vadinamas palmių aliejumi arba vienu iš 200 kitų alternatyvių pavadinimų, įskaitant palmatą, palmoleiną ir natrio laurilsulfatą.
Kaip naudojamas palmių aliejus? Palmių aliejus dažniausiai naudojamas maiste ir kosmetikoje. Pasak WWF, palmių aliejaus yra tokiuose maisto produktuose kaip greitai paruošiami makaronai, margarinas, ledai ir žemės riešutų sviestas, taip pat kosmetikos gaminiuose, pavyzdžiui, šampūnuose ir lūpų dažuose. Jis naudojamas tekstūrai ir skoniui pagerinti, išvengti lydymosi ir pratęsti galiojimo laiką. Be to, jis yra bekvapis ir bespalvis, tai reiškia, kad jis nekeičia produktų, į kuriuos jis dedamas.
Palmių aliejaus nauda sveikatai
Palmių aliejų reikia vartoti saikingai. Ir jis turi tam tikros naudos sveikatai, daugiausia dėl palmių aliejuje esančio vitamino E.
„Palmių aliejus siejamas su smegenų ir širdies sveikata, iš dalies dėl to, kad jame yra ypatingos formos vitamino E, vadinamo tokotrienoliais“, – sako mitybos ekspertė Sierra Holley ir priduria, kad vitaminas E yra antioksidantas, padedantis apsaugoti organizmo ląsteles nuo pažeidimų. „Viename valgomajame šaukšte nerafinuoto raudonųjų palmių aliejaus yra apie 10 procentų vitamino E paros vertės, jame gausu tokotrienolių. Tyrimai parodė, kad tokotrienoliai yra naudingi sergant įvairiomis uždegiminėmis ir lėtinėmis ligomis, įskaitant neurodegeneraciją, širdies ir kraujagyslių ligas bei 2 tipo diabetą, tačiau reikia daugiau klinikinių tyrimų.
Mitybos ekspertė Carly Williams taip pat sutinka su vitamino E nauda. Ji teigia, kad jis gali palaikyti smegenų veiklą, imunitetą, žaizdų gijimą, odos sveikatą ir kt. Ji sako: „Aš tvirtinčiau, kad palmių aliejus tikrai gali būti saikingas kaip sveikos ir subalansuotos mitybos dalis. Tačiau vėlgi, priklausomai nuo žmogaus ir jo poreikių, kiti aliejai gali būti tinkamesni.
Kodėl palmių aliejus kenkia mūsų sveikatai?
„Prieš klijuodami palmių aliejų neigiamą etiketę, turime pažvelgti į šaltinį ir jo suvartojimą“, – ragina Holly, paaiškindama, kad nerafinuotas palmių aliejus, kurį galima naudoti tradiciniuose Vakarų Afrikos patiekaluose, suteikia pikantiško, kreminio skonio ir tekstūros tokiems maisto produktams kaip sriubos ir troškiniai. Kita vertus, palmių branduolių aliejaus, kuris dažniausiai naudojamas JAV, galima rasti perdirbtuose ir keptuose maisto produktuose dėl ilgo galiojimo laiko, aukšto dūmų taško ir suteikiamos tekstūros.
Tiek palmių, tiek palmių branduolių aliejuose yra daug sočiųjų riebalų. „Reguliarus didelio kiekio sočiųjų riebalų vartojimas gali prisidėti prie aukšto cholesterolio kiekio padidėjimo. Be sočiųjų riebalų, perdirbtuose maisto produktuose, kurių sudėtyje yra palmių branduolių aliejaus, taip pat gali būti daug cukraus ir (arba) natrio ir jie neteikia jokios maistinės naudos.
Kodėl palmių aliejus kenksmingas aplinkai?
Sveikatos požiūriu palmių aliejus turi ir privalumų, ir minusų, tačiau aplinkosaugos požiūriu problemos yra akivaizdesnės. Pasak „Scientific American“, sparti pasaulinė palmių aliejaus paklausa iš dalies yra atsakinga už greitą miškų naikinimą kai kuriose Indonezijos ir Malaizijos dalyse, taip pat neigiamai veikia anglies dvideginio išmetimą ir klimato kaitą.
Pasak WWF, „išvalyti dideli atogrąžų miškų plotai ir kitos ekosistemos, turinčios didelę gamtosauginę vertę, kad atsirastų vietos didžiulėms monokultūrinėms aliejinių palmių plantacijoms. Miško ruoša sunaikino svarbias daugelio nykstančių rūšių buveines, įskaitant raganosius, dramblius ir tigrus. Be to, „miškų deginimas, kad būtų vietos pasėliams, taip pat yra pagrindinis šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo šaltinis. Intensyvūs ūkininkavimo metodai sukelia dirvožemio taršą, eroziją ir vandens taršą.
Išvada
Atsižvelgiant į tai, kiek produktų yra palmių aliejaus, visiškai jo boikotuoti beveik neįmanoma. Be to, sumažėjusi palmių aliejaus paklausa gali priversti palmių aliejaus įmones pereiti prie intensyvesnės medienos ruošos, o tai gali lemti didesnę taršą. Užuot visiškai pašalinus palmių aliejų, geriausias sprendimas yra ieškoti tvaraus palmių aliejaus, kai tik įmanoma. Kaip? Ieškokite produktų su žaliu RSPO lipduku arba Green Palm etikete, kuri rodo, kad gamintojas pereina prie tvaresnio gamybos proceso.
O valgant šį produktą svarbiausia yra saikas. Williamsas paaiškina: „Žvelgiant iš mitybos perspektyvos, manau, kad visi maisto produktai turi būti valgomi saikingai. O kalbant apie palmių aliejų, nėra aiškaus atsakymo, kiek jo reikėtų vartoti ar vengti. Šis aliejus gali būti naudingas, bet gali būti ir žalingas. Rekomenduoju kiekvienam žmogui priimti sprendimą pagal savo asmeninius poreikius, tikslus ir maisto prieinamumą.