Home » Įdomybės » Kuris prieskonis degina riebalus ir yra laikomas pirmuoju svorio metimui?

Kuris prieskonis degina riebalus ir yra laikomas pirmuoju svorio metimui?

by admin

Kalbant apie svorio metimą, kiekvienas mažas pokytis gali turėti įtakos, įskaitant tai, kaip pagardinsite maistą. Tyrimai rodo, kad įprastas prieskonis, kurį tikriausiai jau turite savo spintoje, gali padėti kovoti su antsvoriu. Kuris prieskonis geriau degina riebalus?

Šiame straipsnyje papasakosime apie pagrindinį svorio metimo prieskonį, būdus, kaip jį įtraukti į savo mitybą ir kitus paprastus lieknėjimo patarimus.

Kuris prieskonis degina riebalus, pasak dietologų

Geriausias prieskonis lieknėjimui yra kajeno pipirai, kitaip dar vadinami džiovintais ir maltais aitriosios kajeno pipirų augalo vaisiais. Kajeno pipiruose yra aktyvaus junginio, vadinamo kapsaicinu. Buvo ištirtas jo ryšys su svorio metimu ir medžiagų apykaita.

„Kai kurie tyrimai atskleidė ryšį tarp kajeno pipiruose esančio kapsaicino ir organizmo šilumos gamybos padidėjimo (taip pat vadinamo termogeneze), kuris trumpam gali šiek tiek pagreitinti medžiagų apykaitą ir gali padėti numesti svorio“, – sako mitybos ekspertas Toby Amidor.

„Be to, kajenas gali padėti sumažinti apetitą ir maisto potraukį. Tai gali prisidėti prie kalorijų trūkumo norint numesti svorio“, – sako dietologė Erin Palinski-Wade.

Neseniai atlikta metaanalizė apžvelgė 15 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų, kuriuose kajeno pipirai buvo naudojami kaip priedas žmonėms. Rezultatai parodė, kad kapsaicino papildymas žymiai sumažino kūno masės indeksą (KMI), kūno svorį ir juosmens apimtį. Tačiau abu mitybos specialistai pastebi, kad kajeno pipirų poveikis svorio metimui geriausiu atveju yra nedidelis. Daugumoje tyrimų buvo naudojamos didelės papildų dozės, o ne daugumoje receptų naudojami kiekiai.

Be to, kūno masės indeksas (KMI) yra sveikatos priežiūros srityje dažnai naudojamas matas, skirtas nustatyti asmens kūno svorio kategoriją, pvz., antsvorį ar nutukimą, taigi ir riziką susirgti lėtinėmis ligomis. Tačiau jis turi savo apribojimų ir neatsižvelgia į individualius veiksnius, turinčius įtakos žmogaus sveikatai, pavyzdžiui, kūno tipą, etninę kilmę, rasę, lytį ir amžių. Todėl jis negali būti naudojamas kaip išsamus žmonių sveikatos rodiklis. Ir tai gali tapti stigmos ir šališkumo dėl kūno dydžio šaltiniu.

„Jei ketinate naudoti kajeno pipirus kaip priedą, būtinai pasitarkite su savo gydytoju“, – sako Palinski-Wade. „Kai kuriems žmonėms kajeno pipirų papildai gali sukelti virškinimo problemų, sudirginti ligas, tokias kaip GERL, arba gali sąveikauti su tam tikrais vaistais.”

Kajeno pipirų įtraukimo į savo mitybą būdai

Žemės ūkio departamento teigimu, malti prieskoniai spintelėje išsilaikys iki trejų metų, todėl apsirūpinkite kajeno pipirais, kad galėtumėte naudoti kulinarijoje. „Kajeno pipirai yra labai aštrūs, todėl į sūrius patiekalus tereikia šiek tiek įberti“, – sako Amidoras. Palinski-Wade siūlo jo dėti į sriubas, troškinius, marinatus, keptas daržoves ir bulvytes. Galima apibarstyti ir ant žalio maisto, pavyzdžiui, salotų.

Amidor taip pat rekomenduoja naudoti kajeną, kad subalansuotų kai kurių patiekalų saldumą. Puikiai dera su juoduoju šokoladu.

Kiti sveiko svorio metimo patarimai

Kajeno pipirų pridėjimas prie maisto arba kapsaicino papildų vartojimas gali būti nedidelis žingsnis siekiant sveikatos tikslų. Tačiau vien dėl šio įpročio svorio numesti nepavyks. „Nėra stebuklingo atsakymo numesti svorio. Ir tai visada priklauso nuo tinkamos, subalansuotos mitybos ir įvairių maisto produktų“, – sako Amidor. Štai keletas patarimų, kaip sveikai ir tvariai numesti svorio:

Valgykite gerai subalansuotą mitybą. „Jei norite ilgiau jaustis sotūs, įsitikinkite, kad jūsų valgiuose ir užkandžiuose yra sveikų riebalų, baltymų ir (arba) skaidulų. Šios trys maistinės medžiagos padeda pasisotinti“, – sako Amidoras.

Valgykite daugiau baltymų. Palinski-Wade rekomenduoja siekti, kad 20–30 procentų visų kalorijų sudarytų iš baltymų. „Baltymai padeda jaustis sotiems valgio metu, o tai gali padėti laikytis ribojamo kalorijų kiekio valgymo plano“, – sako ji.

Valgykite daug skaidulų. Skaidulos sulėtina virškinimo procesą ir padeda jaustis sotiems, o tai gali padėti atidžiau maitintis valgio metu ir sumažinti potraukį.

Pirmenybę teikite miegui. „Viena blogo miego naktis gali padidinti jūsų apetitą ir potraukį maistui, taip pat išeikvoti energiją ir apsunkinti fizinį aktyvumą“, – sako Palinski-Wade. Sutelkite dėmesį į miego kokybę ir kiekį, kad jaustumėtės geriausiai ir palaikytumėte savo sveikatos tikslus.

Apatinė eilutė: kuris prieskonis geriau degina riebalus?

Kajeno pipirai buvo ištirti dėl jų ryšio su svorio metimu. Papildymas šiuo prieskoniu gali šiek tiek pagreitinti medžiagų apykaitą, todėl gali sudeginti daugiau kalorijų ir numesti svorio. Be to, jis gali būti naudojamas virtuvėje įvairiais būdais. Tačiau vien kajeno pipirų vartojimas negarantuoja svorio mažėjimo. Sveikos mitybos ir gyvenimo būdo įpročių laikymasis padės išlaikyti sveiką svorį ilgą laiką.

JUMS TAIP PAT PATIKS

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas