Pirmieji žmonės, atradę avokadų naudą, buvo senovės actekai. Žmonės augino avokadus, kad pamaitintų savo šeimas. Daržove taip pat buvo gydomos įvairios ligos. Avokadas actekams buvo laikomas geru afrodiziaku. Vaisiai taip pat gydė įvairias vyriškas ligas, susijusias su reprodukcine sistema.
Šaltinių teigimu, daržovė prisidėjo prie to, kad anksčiau nevaisingi actekų vyrai galėjo kurti šeimas. Avokadas buvo susietas su pastojimo ir gimdymo kultūra, todėl turėjo konkretų pavadinimą.
Pasaulis apie šį vaisių sužinojo Kolumbo dėka. Tačiau daržovė sulaukė didelio populiarumo daugiausia Vakarų Indijoje.
Dabar avokadas Europoje ir mūsų šalyje yra aktualesnis žiniasklaidos ir socialinių tinklų dėka. Iš šio vaisiaus pagaminkime skanius sumuštinius.
Ingredientai:
- batonas – vnt.;
- malti juodieji pipirai – žiupsnelis;
- sviestas – 50 g;
- druska – ½ šaukštelio;
- avokadas – 2 vnt.;
- citrinos sultys – šaukštelis;
- raudonasis svogūnas – ½ gabalo;
- kalendra – pundelis;
- česnakai – 3 skiltelės;
- pomidoras – 2 vnt.
Gaminimo procesas:
Batoną supjaustykite į 6 mažas dalis. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir ant vidutinės ugnies apkepkite duoną iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Iš avokado išimkite kauliuką ir žievelę, o minkštimą atskirame dubenyje sutrinkite į tyrę. Svogūną supjaustykite mažais kvadratėliais, česnaką permeskite per spaudą. Abu produktus integruojame į avokadų tyrę.
Pomidorus nulupkite iš vidaus su sėklomis, supjaustykite mažais kvadratėliais. Kalendrą susmulkinkite ir kartu su pomidorais suberkite į tyrę, kurią apipilame citrinos sultimis.
Šį mišinį pasūdykite ir pabarstykite maltais juodaisiais pipirais. Tyrę tolygiai paskirstykite ant paruoštos duonos.
Tai yra įdomus užkandis vegetarams.
Šį patiekalą gali valgyti veganai, jei sviestą pakeisite augaliniu aliejumi.