100 gramų kopūstų yra tik 27 kcal. Ši daržovė tikrai gali būti laikoma padėjėja kovojant su antsvoriu. Tačiau tai dar ne visos teigiamos kopūstų savybės.
Graikų kolonistai kopūstus į mūsų šalį atvežė apie XI a. Manoma, kad būtent Graikijoje ši daržovė pirmą kartą atsirado. Blogais laikais kopūstai gelbėdavo žmones nuo bado, taip pat gydydavo virškinamojo trakto ligas.
Kopūstai mūsų valstybėje gerai prigijo ir tapo svarbia kulinarinės kultūros dalimi. Pavyzdžiui, su šia daržove buvo ruošiami pyragaičiai. Mes jums pasakysime, kaip galite pagaminti greitus kepinius su kopūstų įdaru.
Ingredientai:
- verdantis vanduo – 250 ml;
- vanduo – 300 ml;
- druska – 2 šaukšteliai;
- augalinis aliejus – 90 ml;
- cukrus – šaukštelis;
- morkos – vnt.;
- mielės – 10 g;
- svogūnai – vnt.;
- miltai – 650 g;
- kopūstai – 450 g.
Gaminimo procesas:
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, kopūstą susmulkinkite, o morkas sutarkuokite stambia tarka. Keptuvėje su 50 ml augalinio aliejaus apkepkite susmulkintas daržoves. Į daržovių mišinį įberkite šaukštą druskos, išmaišykite ir užpilkite 50 ml vandens.
Daržovių masę uždenkite dangčiu ir troškinkite ant silpnos ugnies, kol suminkštės. Šiuo metu į verdantį vandenį įberkite 5 šaukštus miltų ir išmaišykite. Į miltų skystį supilkite šaltą vandenį, suberkite cukrų ir druską, suberkite mieles.
Į mielių skystį supilkite augalinį aliejų, suberkite miltus ir minkykite minkštą tešlą iš pradžių mentele, paskui rankomis. Padėkite tešlą po plėvele šiltoje vietoje pusvalandžiui.
Toliau vėl minkykite tešlą, padalinkite į 14 dalių, iš kurių formuojame mažus kolobokus.
Sutepkite kolobokų paviršių augaliniu aliejumi ir kiekvieną susukite į nedidelį stačiakampį sluoksnį.
Ant trumposios sluoksnio pusės dėkite po šaukštą įdaro ir susukite į tešlos vyniotinį.
Gautus pyragėlius uždenkite celofanu ir palikite 10 minučių pastovėti.
Į keptuvę supilkite 500 ml augalinio aliejaus ir įkaitinkite. Pyragėlius sudėkite į karštą aliejų ir apkepkite iš visų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Atminkite, kad tešla nesusivyniotų, ją reikia nuolat dėti po plėvele ar celofanu. Vadovaudamiesi patarimais ir rekomendacijomis galėsite paruošti skanius pyragus.