Beliašai ir čeburekai užtvindė mūsų kulinarinį pasaulį. Dabar sunku įsivaizduoti, kad, pavyzdžiui, tokio tipo kepiniai neparduodami turguje ar traukinių stotyje.
Beliašai mūsų šalį atkeliavo iš totorių virtuvės. Totorių kalba beliašai reiškia pyragą. Tai nenuostabu, nes produktas ruošiamas gana panašiai kaip tradiciniai pyragai. Žinoma, reikia atsižvelgti į nedidelius skirtumus.
Čeburekas – Krymo totorių virtuvės patiekalas. Jis taip pat turi pyrago reikšmę, tik drėgnesnis nei balinimas.
Abu totorių virtuvės produktai yra labai skanūs. Tiesa, šiais laikais sunku rasti saugią vietą, kur būtų ruošiami beliašai ir chebureki. Pabandykime derinti abu patiekalus ir pagaminti skanų mėsos pyragą.
Ingredientai:
- svogūnai – vnt.;
- augalinis aliejus – 20 ml;
- pomidoras – vnt.;
- druska – šaukštelis;
- paprika – vnt.;
- miltai – 600 g;
- česnakas – skiltelė;
- malta mėsa – 450 g;
- pomidorų pasta – šaukštelis;
- vanduo – 350 ml.
Gaminimo procesas:
Nuluptą svogūną ir papriką supjaustykite mažais kubeliais. Išimkite pomidoro vidurį ir supjaustykite mažais gabalėliais.
Svogūną pakepinkite nedideliame kiekyje augalinio aliejaus iki skaidrumo. Į svogūną įpilkite pomidorų pastos ir troškinkite ant vidutinės ugnies minutę.
Į svogūnų mišinį įpilkite paprikos ir pomidorų. Česnako skiltelę perspauskite per spaudą ir suberkite į daržoves. Kepkite mišinį apie 5 minutes, suberkite mėgstamus prieskonius.
Į keptas daržoves suberkite maltą mėsą, sumaišykite ingredientus ir paruoškite.
Į dubenį su miltais supilkite druską, supilkite augalinį aliejų ir šiltą vandenį. Rankomis minkykite nelipnią ir elastingą tešlą. Palikite tešlą šiltai 20 minučių po maistine plėvele.
Tada tešlą reikia padalyti į 10 vienodų kolobokų. Laukiame, kol bandelės šiek tiek išbrinks, tam reikia skirti 10 minučių.
Kolobokus iškočiokite plonais, ne didesniais kaip mm storio sluoksniais. Ant 5 sluoksnių dėkite kelis šaukštus įdaro.
Mėsos sluoksnius uždenkite likusiais papločiais ir užsandarinkite kraštus.
Į keptuvę supilkite didelį kiekį augalinio aliejaus ir įkaitinkite. Kepkite pyragėlius ant vidutinės ugnies iki auksinės rudos spalvos iš visų pusių.
Gaminome kažką tarp belyashi ir čeburekų. Į šio patiekalo įdarą galite pridėti krapų ir petražolių, kad būtų pikantiškumo.