Iš pradžių pyragai mūsų šalyje buvo laikomi šventiniu patiekalu. Žodis „pyragas“ mūsų kalboje turi šaknį su žodžiais „šventė“ ir „šventė“. Tai reiškia, kad pyragai buvo gana reikšmingas patiekalas vestuvėse ir pagoniškose šventėse.
Kiekvienai konkrečiai šventei buvo įprasta ruošti konkretų pyragą, todėl įdarų ir tešlos įvairovė.
Pakalbėkime apie tai, kaip galite paruošti neįprastą maltos mėsos pyragą.
Ingredientai:
- šiltas pienas – 250 ml
- Mielės – 6 g;
- Cukrus – 20 g;
- Kiaušiniai – 1 vnt.;
- Sviestas – 80 ml;
- Miltai – 480 g;
- druska – 0,5 šaukštelio.
Ingredientai mėsos įdarui:
- Maltos mėsos – 330 g;
- Svogūnai – 1 vnt;
- Paprika – 1 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- krapai – 30 g;
- Druska, juodieji pipirai, raudonoji paprika – pagal skonį.
Gaminimo procesas:
Ruošdami tešlą, mieles, cukrų, kiaušinio baltymą ir lydytą sviestą sumaišykite dubenyje su pienu, sumaišykite ingredientus šluotele.
Į pieno mišinį suberkite miltus, druską ir rankomis minkykite tešlą. Palikite tešlą šiltoje vietoje 20-30 minučių po maistine plėvele.
Svogūną ir papriką supjaustykite smulkiais kubeliais, morkas sutarkuokite smulkia tarka, daržoves suberkite į faršą. Į faršą suberkite smulkintus krapus, prieskonius, druską.
Padalinkite tešlą į 4 dalis, suformuokite kolobokus. Iš gumuliukų iškočiokite plokščius 20–24 centimetrų skersmens paplotėlius. Tada sluoksnį iškočiokite iki maždaug centimetro storio.
Kiekvieno sluoksnio paviršių sutepkite augaliniu aliejumi ir padėkite vieną ant kito. Sluoksnius perpjauname į dvi dalis.
Kiekvieną pusę išilgai padaliname į 3 dalis.
Ant sluoksniuotos tešlos gabalėlio dėkite įdarą, užspauskite kraštelius ir išdėliokite pyragėlius ant kepimo skardos.
Kiekvieną pyragą sutepkite trynio ir pieno mišiniu.
Pyragėlius kepkite 180 laipsnių orkaitėje 35–40 minučių.
Dėl to pyragai puikiai tinka šventiniam stalui. Sluoksniuota tešla kartu su mėsos įdaru gali nustebinti.