Sūris pasirodė esąs toks skanus rauginto pieno produktas, kad žmonės be jo neapsieina pusryčiams ir vaišėms jau 7000 metų. Šis patiekalas išpopuliarėjo visur – nuo Europos iki Rytų ir Azijos valstybių. Yra šalių, kuriose sūris yra paklausesnis, pavyzdžiui, Amerika. Priešingai, Japonijoje sūris nėra labai vertinamas.
Matyt, viskas priklauso nuo žmonių mentaliteto ir skonio pageidavimų.
Senovės egiptiečiai, graikai ir romėnai mėgo sūrį. Homeras rašė apie dideles puotas su sūriais.
Remiantis archeologiniais pranešimais, senovėje buvo sūrių, kurie buvo draudžiami įstatymu. O ant faraonų stalų turėjo būti tam tikros veislės.
Dabar vieną sūrį turime ne tik atskirai, bet ir deriname į įvairius kepinius. Pakalbėkime apie tai, kaip namuose pasigaminti skanų sūrio pyragą.
Ingredientai:
- miltai – 300 g;
- krapai – pundelis;
- sūris – 150 g;
- žalieji svogūnai – pundelis;
- pienas – 300 ml;
- augalinis aliejus – 50 ml;
- druska – šaukštelis;
- soda – šaukštelis;
- vištienos kiaušiniai – 2 vnt.
Gaminimo procesas:
Sūrį sumalkite ant smulkių trintuvės dantukų, įpilkite miltų ir pieno. Sumaišykite šiuos ingredientus, įberkite druskos ir įmuškite porą kiaušinių.
Iš paruoštos masės užminkykite tešlą būsimiems papločiams. Žaliuosius svogūnus ir krapus gana smulkiai supjaustykite ir suberkite į dubenį su tešla.
Taip pat į tešlą įpilame augalinio aliejaus ir sodos, sumaišome ingredientus iki vientisos masės. Keptuvę ištepkite lašeliu aliejaus ir lygiu tešlos sluoksniu paskleiskite paviršių.
Kepkite papločius ant vidutinės ugnies iki auksinės rudos spalvos, tada tokiu pat būdu paruoškite antrąją patiekalo pusę.
Šio tipo kepiniai gali būti patys paprasčiausi pusryčiai.
Geras variantas norint pakeisti kiaušinienę ar blynus.