Mėsa, kepta naudojant specialią technologiją su padažu ir marinatu, į mūsų šalį atkeliavo iš Vakarų ir Centrinės Azijos šalių. Kaukaze, Gruzijoje ir Armėnijoje kebabai ruošiami pagal tradicinius šeimos receptus. Paprastai mėsos gaminimo ir paruošimo būdai nėra atskleidžiami trečiosioms šalims.
Dažniausiai kepama ėriena arba jautiena. Rečiau šašlykų kebabas gaminamas ir iš vištienos, nes paukštiena yra sausesnės struktūros.
Didelę reikšmę turi marinatas, prieskonių ir padažų mišinio proporcijos.
Pavyko gauti vieną įdomų kebabų receptą, kuriuo ir pasidalinsime su Jumis.
Ingredientai:
- raudonoji paprika – vnt.;
- vištienos filė – kg;
- ėrienos riebalai – 200 g;
- svogūnai – 2 vnt .;
- malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
- druska – šaukštelis;
- pipirų mišinys – šaukštelis;
- petražolės – valg. šaukšt;
- kalendra – šaukštelis;
- citrinos žievelė – šaukštelis;
- paprika – šv;
- miltai – a.š.
Ingredientai padažui:
- alyvuogių aliejus – 3 šaukštai;
- paprika – ½ šaukštelio;
- pomidorų padažas – a.š;
- kečupas – 2 šaukštai;
- druska – ½ šaukštelio;
- citrinos sultys – šaukštai;
- actas 9% – šaukštelis.
Gaminimo procesas:
Papriką ir svogūną supjaustykite griežinėliais, suberkite į blenderio dubenį, pasūdykite ir susmulkinkite. Daržovių sultis perkoškite per sietelį ir pasilikite.
Vištienos filė supjaustykite mažais griežinėliais ir tokiu pat būdu sutrinkite blenderiu. Smulkiai supjaustykite petražoles ir sudėkite į susmulkintą mėsą.
Į mėsos masę suberkite citrinos žievelę, miltus, papriką, kalendrą, pipirų mišinį kartu su maltais juodaisiais pipirais. Į mėsą, be prieskonių, reikia dėti pjaustytų daržovių ir ėrienos taukus, visą masę gerai išmaišyti rankomis.
Mėsos mišinį uždengiame plėvele ir dedame į šaldytuvą porai valandų.
Tada formuojame nedidelius kotletukus ir dedame ant medinio pagaliuko. Paskirstykite mišinį per visą lazdelės ilgį.
Ant kepimo skardos dedame foliją, dedame tinklelį, ant jos perkeliame mėsą ant pagaliukų. 200 laipsnių temperatūroje kebabą kepkite orkaitėje apie 10 minučių.
Šiuo metu galite paruošti padažą. Supilkite alyvuogių aliejų į svogūnų sultis ir supilkite pomidorų padažą. Sumaišę ingredientus, toliau į mišinį pilkite kečupą, citrinos sultis, actą, druską ir papriką.
Iš abiejų pusių sutepkite kebabą gautu padažu. Toliau kepkite mėsą, kol iškeps.
Prie šašlykų kebabo tiks lavašo, svogūnų, pomidorų ir prieskonių salotos.
Patiekalas primena lula kebabą, tačiau skonis skiriasi nuo šio patiekalo.