Kotletai užima svarbią šiuolaikinio žmogaus mitybos dalį. Yra daug įvairių kotletų, ne tik mėsinių. Net vegetarams įdomių sprendimų buvo rasta daržovių kotletų ir sojų pupelių pavidalu. Tačiau tikrais kotletais vis tiek reikėtų laikyti pagamintus iš mėsos produktų.
Mūsų šalyje su kotletais siejama daug įvairių istorijų. Pavyzdžiui, iš pradžių prancūziškas patiekalas prarado savo aktualumą 1812 m. Žinoma, priežastis aiški, bet niekas nenorėjo atsisakyti mėgstamo maisto. Todėl prancūziški kotletų pavadinimai buvo tiesiog išversti į mūsų stilių.
Šiandien mes kalbėsime apie tai, kaip galite paįvairinti įprastus kotletus.
Ingredientai:
- malta mėsa – 350 g;
- pomidorų padažas – 200 ml;
- kiaušinis – vnt.;
- svogūnai – vnt.;
- džiūvėsėliai – 3 šaukštai;
- mocarela – 100 g;
- parmezanas – 30 g;
- kečupas – 6 šaukštai;
- česnakai – 2 skiltelės;
- muskato riešutas – šaukštelis;
- kalendra – pundelis;
- malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
- druska – ½ šaukštelio.
Gaminimo procesas:
Kai kuriuos produktus ruošiame – smulkia tarka susmulkiname parmezaną, smulkiai supjaustome kalendrą. Į faršą įmuškite kiaušinį, džiūvėsėlius, parmezaną ir kalendras.
Į mėsos mišinį suberkite maltus juoduosius pipirus, druską, muskato riešutą, per spaudą išspauskite česnako skilteles. Kruopščiai sumaišykite visus komponentus, kol susidarys vienalytė konsistencija.
Padarome ploną faršo sluoksnį, ne daugiau 5 mm storio. Naudodami gilų dubenį suformuokite maždaug 10–12 cm skersmens pyragus.
Mocarelą supjaustykite mažais kubeliais.
Kiekvieno paplotėlio paviršių sutepkite kečupu, o į vidurį įdėkite kelis sūrio kubelius. Mėsos paplotėlį užsandariname su mocarela viduje kaip pyragėlius.
Keptuvėje su trupučiu aliejaus apkepkite mėsos pyragėlius po porą minučių iš abiejų pusių. Šiuo metu svogūną supjaustykite pusžiedžiais.
Atskiroje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol suminkštės, ant dugno supilkite pomidorų padažą.
Sudėkite kotletus į burbuliuojančią pomidorų pastą, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant vidutinės ugnies 7 minutes.
Šį skanų sūrio ir mėsos patiekalą rekomenduojame patiekti su bulvių garnyru.
Tačiau šie kotletai tiks ir su dribsniais ar makaronais.